Žito ozimé BIO 25kg, Probio

Kód: PRBG05
Značka: Probio
890 Kč 794,64 Kč bez DPH 3,56 Kč / 100 g
Do 3 dnů

Oblíbená obilovina nejen pro kváskový chléb

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ozimé žito je jednou ze základních obilnin pěstovaných v České republice. Žito je především bohatým zdrojem vlákniny, jeho pekařské vlastnosti jsou legendární - kdo by neznal žitný kvas a kvasový chléb. Konzumace žita příznivě působí na pružnost artérií a krevní oběh. Žitná mouka není tak bohatá na lepek jako pšenice, ale dá se z ní upéct dobrý chléb. Je hutnější než pšeničný chléb, protože obsahuje méně glutenu a těsto připravené z žitné mouky špatně kyne. Z toho důvodu se žitná mouka většinou míchá s pšeničnou moukou.

Je bohaté na fosfor, hořčík, železo, zinek, selen a jiné stopové prvky. Škrobové částice v žitě jsou dobře obaleny celulózou, díky čemuž je uvolňování molekul glukózy pomalejší. Z toho důvodu žito nezpůsobuje náhlé zvýšení hladiny glukózy v krvi a diabetici ho dobře snášejí. Přestože jsou tyto vlastnosti společným rysem všech obilnin, zdá se, že účinek žita je výraznější. Je to zřejmě dáno vyšším obsahem vitaminu E a selenu, kteří působí jako antioxidanty, jakož i obsahem vláken celulózy.

Žitné zrno lze zpracovat domácím mletím na mouku nebo si jej můžete nechat naklíčit a obohatit svůj jídelníček o živiny a sílu z jeho klíčků. Vyzkoušejte také doměkka uvařené zrno jako přílohu.        

Složení: Žito ozimé* 100%.
Může obsahovat stopy sezamu.
* = bio (produkt kontrolovaného ekologického zemědělství)
Certifikace CZ-BIO-001, zemědělská produkce EU. 

Výživové údaje na 100g: 
Energetická hodnota 1467kJ (348kcal)
Tuky 3,1g ; z toho nasycené mastné kyseliny 0,4g
Sacharidy 63,0g ; z toho cukry 1,1g
Vláknina 16,0g
Bílkoviny 8,9g
Sůl 0,01g

Skladování: Skladujte v suchu a při teplotě do 25°C. Chraňte před přímým slunečním zářením.

Výrobce: PRO-BIO, obchodní společnost s r.o., Lipová 40, 788 32 Staré Město, Česká republika, www.probio.cz

Doplňkové parametry

Kategorie: OBILOVINY
Hmotnost: 26 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: