Sushi hůlky jednorázové bambusové

Kód: SUS005
4 Kč 3,31 Kč bez DPH
Skladem

Detailní informace

Detailní popis produktu

Jídelní hůlky mají svůj prapůvod v Číně. Podle pověsti se říká, že když pradávní lidé jedli pečená horká jídla, často si při pojídání soust pomáhali dvěma větvičkami ze stromu nebo z bambusu. Tímto jednoduchým způsobem se lidé nejen pohodlně najedli, ale předešli tak i popáleninám od horkého jídla. Později se z těchto větviček vyvinuly jídelní hůlky, které se dostaly do Japonska a dále. Jídelní hůlky mohou být vyrobeny ze dřeva, bambusu, kostí, slonoviny nebo kovu. Dnes se však jídelní hůlky vyrábějí nejčastěji z plastu. V Číně se při stolování používaly stříbrné jídelní hůlky a to z toho důvodu, aby stříbro odhalilo případný skrytý jed v jídle.

Využití

Japonské jídelní hůlky jsou kratší než hůlky čínské, ale způsob používání se neliší. Z hůlek se vytvoří jakési kleště s jejichž pomocí se jídlo vkládá do úst. Spodní hůlka je nepohyblivá a jídlo se k ní pomocí horní pohyblivé hůlky tiskne. Spodní hůlku je třeba vložit do úžlabí mezi palcem a ukazovákem, opřít o spodní část kloubu palce a prsteníkem ji ke kloubu silně přitlačit. Pohyblivá hůlka se drží stejně jako tužka v bříšcích palce, ukazováku a boční plochy prostředníku. Používání jídelních hůlek má také svá pevná pravidla - hůlkami se neťuká o stůl, nádobí ani jednou hůlkou o druhou, jídelní hůlky se neolizují, je nevychované ukazovat hůlkami kolem sebe, hůlky se nepoužívají k přitahování nádob, držení hůlek v pěsti je chápáno jako výhružné gesto a další. Konzumace jídla pomocí hůlek je také zdravější, protože velikost sousta znemožňuje hltání a přispívá k lepšímu rozkousání. Je zajímavé, že v některých bojových umění se hůlky používají jako improvizované zbraně, protože vržená hůlka má neočekávaně vysokou průraznou sílu.

Doplňkové parametry

Kategorie: SUSHI
Hmotnost: 0.1 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: